Home Menu Search

JUHO KUUSI

(lava)runoilija, sanataideohjaaja

Vertaileva tutkimus Clint Eastwoodin ja reesusapinan yhtäläisyyksistä (2018)


Onko Clint Eastwood reesusapina?

Fysiologia:

Clint Eastwood ja reesusapina (tunnetaan myös nimellä reesusmakaki) ovat molemmat maalla eläviä nisäkkäitä, jotka viihtyvät puissa. Niillä on molemmilla neljä raajaa, silmät, suu, korvat ja muut apinoille lajityypilliset piirteet. Molemmilla on ruskea tai harmaa karvoitus ja vaaleanpunainen naama. Niin Clint Eastwoodilla kuin reesusapinallakin on 32 hammasta. Clint Eastwood harrastaa uintia, teki sitä nuorena lukiolaisena jopa kilpailullisella tasolla – reesusapinat yleisestikin ovat hyvin innokkaita uimareita. Molemmat ovat myös itseoppineita pianisteja ja puhuvat sujuvaa italiaa sekä harrastavat meditaatiota.

Clint Eastwood, kuten reesusapinakin, on noin 50 cm pitkä, hännällä taasen on pituutta noin 25 cm. Paino heittelee 6-10 kilon välimaastossa. Clint Eastwood, kuten reesusapinakin, esiintyy hyvin erilaisilla luontotyypeillä karusta rehevään, kaupungista maaseudulle. Niin Clint Eastwood kuin reesusapinakin syö pääasiassa vegaanista ruokaa, kuten hedelmiä, marjoja, siemeniä ja kaarnaa. Molemmat ovat myös todistetusti syöneet heinäsirkkoja, koppakuoriaisia ja termiittejä.

Psykologia:

Vapaaehtoisessa kokeessa Clint Eastwoodille annettiin peili. Clint Eastwood katsoi peiliin ja irvisti, jonka jälkeen hän pullisteli lihaksiaan. Tästä käyttäytymisestä voidaan päätellä, että Clint Eastwood tunnisti itsensä ja on siis tietoinen itsestään yksilönä. Psykologisissa tutkimuksissa Clint Eastwood on osoittanut monia monimutkaisia kognitiivisia kykyjä. Clint Eastwood esimerkiksi ymmärtää yksinkertaisia sääntöjä ja osaa tarkkailla omaa henkistä tilaansa. Samankaltaisissa testeissä reesusapinat ovat saaneet vastaavia tuloksia.

Visuaalinen todiste:


Kuva 1
Clint Eastwood poseeraa talvitamineissa

Kuva 2
Reesusapina arkivaatteissa


Toimintasuositukset:

Edellä mainitut faktat osoittavat, että oli Clint Eastwood reesusapina tai ei, reesusapinoilla pitäisi olla yhtäläiset oikeudet vapaaseen elämään, kuten Clint Eastwoodillakin on ollut. Reesusapinoita, kuten tietenkään Clint Eastwoodia tai mitään muutakaan eläintä, ei saa käyttää vasten heidän tahtoaan eläinkokeissa, vaan heidät on korvattava jollain vaihtoehtoisella menetelmällä, kuten kudosviljelmillä tai tietokonemallinnuksilla.


takaisin